Vooroudercommunicatie: bevrijd je van niet-eigen patronen

vooroudercommunicatie met verschillende generaties

Vooroudercommunicatie bevrijdt je van niet-eigen patronen die in de familie van generatie op generatie onbewust worden doorgegeven. Ervaar de liefdevolle verbinding waarbij je echt gezien wordt. Hoe zou het voor je zijn om misverstanden alsnog recht te kunnen zetten met een overledene.

Gesprek met mijn overgroot-oma

Overgroot-oma, ik heb moeite met gezelligheid. Ik heb altijd het gevoel dat ik veel moeite moet doen om er tussen te komen, net als toen ik kind was. Ja, zegt mijn overgroot-oma, iedereen knokt om aandacht. Maar waar ben ík dan, vraag ik. Het verveelt me al snel.
Ze zegt: je hebt allemaal een andere taak in het gezin. Velen houden ervan om alles samen te doen. Anderen, zoals jouw oma, mijn dochter, is ook rustig. Maar ze kan ook uitschieten hoor! Vraag maar aan haar kinderen. Mijn tantes, ooms en mijn moeder beginnen te lachen.
Overgroot-oma: als je er niet happy bij voelt, zal je een andere manier kunnen zoeken, wat bij jou past. Wij zijn heel benieuwd en kijken over je schouder mee. Zo leren we van jou.

Het zit nu eenmaal in de familie

Je hebt de mond of de ogen van je moeder. Je vader zat op precies dezelfde manier op de bank: lekker altijd dwars onderuit gezakt. In de familie wordt veel aan sport gedaan en de andere tak van de familie staat al van generatie op generatie in de bloemenzaak.

Maar je hebt ook altijd last van allerlei kwaaltjes, net als je broer en je moeder en je kind.
Bij je neef zie je dezelfde gevoeligheid als bij jezelf: altijd denken dat je niet goed genoeg bent. Zijn broer is net zo opvliegend als zijn vader.
Herken je de muurbloempjes in de familie? Ze zijn bescheiden en vinden alles goed als je ze iets vraagt.

Naast je fysieke DNA neem je ook mentale patronen over, vaak van generatie op generatie. Je leert als kind door na te doen. Hoe lossen jullie een probleem in de familie op? Misschien handel je in bepaalde situaties vanuit een oud patroon, dat ooit je overgrootvader nodig had om te overleven.

Ook kleinere gebeurtenissen of opmerkingen die zijn blijven hangen kunnen spontaniteit en openheid in de weg zitten.

vooroudercommunicatie met verschillende generaties

Met voorouders communiceren

Waar zou jij het met een voor- ouder over willen hebben? In welke oude gewoonte zit je vast?

Ritueel

Basis

 • Zorg dat je een plek hebt waar je niet gestoord kunt worden
 • Misschien wil je een rustig muziekje op de achtergrond
 • Zet enkele voorwerpen neer die je helpen om naar binnen te keren. Stem je af met een kaars of een foto van degene waar je contact mee wilt. Misschien heb je een voorwerp dat aan de ander doet denken
 • Eventueel een sjaal of blinddoek
 • Schrijf op wat je vraag is
 • Lees eerst verder en doe het dan op gevoel.

Laat alle gedachten en verwachtingen los. Gebruik je ademhaling om volledig te ontspannen. Sluit je ogen of gebruik de blinddoek.

Imaginatie

Terwijl je ontspannen bent, stel je je voor dat je naar een tv-scherm kijkt. Je zegt dat je graag contact wilt met (noem zijn of haar naam). Je wacht totdat je deze ziet verschijnen op het scherm.
Je laat dit rustig op je inwerken: je voelt de energie van de ander alsof deze en jij werkelijk bij elkaar zijn. Misschien ruik je een bekende geur. Is dit te confronterend, dan zoom je iets uit.

Film

Dan wacht je rustig.
Er ontstaat een film die gaat lopen. Het begin kan de foto zijn, of een beeld van vroeger. Houd dit niet tegen, volg en doe mee. Wees nieuwsgierig wat er gebeurt. Je blijft baas over de situatie en kunt het altijd afbreken.

Zie je niets, maar werkt het voor jou via je gevoel of horen, dan is dat ook natuurlijk prima. Volg je eigen kwaliteit.

Je kunt de aandacht van de ander trekken door bv gedag te zeggen. Spreek rustig en vanuit je hart. Geef de ander even tijd om te wennen. Als het het juiste moment is kun je de vraag stellen. Datgene zeggen wat je nooit hebt durven of kunnen zeggen. Wacht en kijk hoe de ander reageert.

Je lichaam wijst je de weg

Laat het gesprek vanzelf ontstaan. Twijfel niet of het echt is. Dat komt vanuit je denken. Ook als de situatie of het decor verandert, ga mee als het goed voor je voelt. Soms is de persoon nog niet zo ver dat het bereid is om over iets te praten. Vraag een ander familielid erbij voor hulp. Blijf je concentreren als iets niet direct loopt, wacht dan even.

Je hoeft en kunt ook niet alles oplossen in een gesprek. Misschien is dit een manier van hernieuwde kennismaking voor een of beide van jullie. Je kunt altijd aangeven dat je graag nog een keer contact wilt zoeken. As je voelt dat het voor nu genoeg is, bedank je de ander. Sluit het af zoals je bij een ontmoeting doet.

vooroudercommunicatie met verschillende generaties

Vooroudercommunicatie bevrijdt en ontroert

 • Je voelt elkaar zoals je echt bent.
 • De warmte en steun die je ervaart kan echt ontroeren. Je voelt je opgenomen in de familie, geaccepteerd zoals je bent.
 • Ieder neemt zijn/haar verantwoordelijkheid op zich en zo kun je meer je eigen leven leiden.
 • De klomp in je maag, als je aan die ander denkt, is verdwenen.
 • Je kunt ze in het dagelijkse leven vragen om steun en hulp.
 • Je krijgt echte aanwijzingen en verrassende antwoorden.

En verder

Laat me weten hoe het ging. Heb je vragen of opmerkingen, dan hoor ik het graag.

Of wil je het ritueel liever onder begeleiding doen? Kijk dan bij sjamanistische healing en
energetische counseling.

Wil je er meer over lezen? Kijk op: www.ancestralmedicine.org

Je kunt natuurlijk ook direct contact met me opnemen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*